Sila la click jika ade.....

Monday, August 29, 2011

Aidilfitri 1432H/2011M

0 comments

Salam Aidilfitri semua. So, esok umat Islam di Malaysia akan menyambut Hari Raya Aidilfitri setelah cukup sebulan berpuasa di bulan Ramadhan. So bagimana persiapan menjelang raya esok??Kalau dulu2, time2 camni orang sibuk rebus ketupat, bakar lemang dan masak rendang. Manakala budak2 ade yang sibuk pasang pelita dan ade jugak yang bermain bunga api dan mercun.


Sekarang pun, walaupun dan menuju ke zaman moden, bende2 2 sume, masih lagi diamalkan kerana perkara tersebutlah yang menceriakan suasana hari raya. Mungkin ade sesetengah mengambil cara mudah kerana kesibukan dengan membeli semua juadah seperti ketupat, lemang dan rendang. Walaupun begitu, juadah tersebut wajib ada meskipun dibeli bukan nya dimasak sendri.

Walau apapun, Hari Raya adalah hari untuk kita bergembira dan bukan hari untk bersedih disebabkan meratapi permergian saudara mara yang terlibat dalam kemalangan. Oleh itu, kepada sume, adalah dinasihatkan untuk sentiasa berhati-hati ketika pulang ke kampung. Patuhilah undang2 jalanraya dan nasihat2 daripada JPJ, PDRM, PLUS supaya berhati-hati.

Tidak dilupakan juga, kepada adik2 semua, jangan merbahayakan diri bermain mercun dan bunga api. Kalau ada yang main juga hati-hati, tetapi lebih baek jangan maen especially adik2 yang nk exam lepas raya ni. Takut nanti, nak jawab exam susah sebab putus jari, putus tangan. Dan selamat mengumpul duit raya.

So, Saya Mohd Shahir Bin Abdul Aziz, ingin mengucapkan selamat HARI RAYA AIDILFITRI DAN MAAF ZAHIR BATIN kepada sume yang mengenali diri saya, especially keluarga, Adik Helmi yang beraya diperantau, sahabat2 SDAR, KMPP, UPSI, warga sekolah SAMPJ, dan juga sahabat blogger dan twitter. Terima la lagu 1 Syawal dari Johan Rajalawak OST untuk Nak Balik Raya.







image:GOOGLE
video:YOUTUBE

"Hingga Jari Bertemu Keyboard Lagi"



Read more...

Monday, August 15, 2011

10 Malam Terakhir Ramadhan

3 comments

Salam Ramadhan untuk semua dan salam 1 Malaysia. Masih tak terlambat rasanya nak ucapkan selamat berpuasa kepada semua muslimin dan muslimat. Hari ini sudah setengah bulan kita mengharungi bulan ramadhan dengan berpuasa dan berterawikh serta bertadarus dan memperbanyakan amalan kita kepada ALLAH SWT. Kepada sesiapa merasakan amalan yang dilakukan masih tidak mencukupi, masih tidak terlambat lagi untuk memperbanyakan amalan kita itu.


Ramai orang sudah mula sibuk dengan persiapan raya masing-masing. Mungkin ada diantara korang semua yang sebelum ramadhan lagi sudah mula sibuk untuk persiapan raya sampaikan ada kawan2 mengusik, "puasa pun belum dah sibuk raya". Tapi apa salahnya kalau kita mula bersiap dari awal dari segi tempahan baju raya, kuih dan juga pilihan nak balik kampung belah siapa bagi pasangan suami isteri.

Selain persiapan peribadi dan kediaman, di mungkin ada antara korang yang sibuk menghias office bagi mendapatkan "feeling" suasana Raya Aidilfitri. Ada yang sibuk menggantung ketupat, kad raya bagi mendapatkan suasana raya aidilfitri yang disambut sekali dalam setahun.

Namun begitu, dalam sibuk kita bersiap untuk raya, jangan kita lupa juga bersiapkan diri untuk bekalan di akhirat kelak.Hal ini kerana, pada malam 10 terakhir ramadhan akan berlakunya malam Al-Qadar. Menurut hadis, Daripada Aisyah RA : “Apabila masuk malam 10 terakhir Ramadhan, baginda SAW menghidupkan malam dengan beribadah, mengejutkan ahli keluarganya bersungguh-sungguh dan uzlah (menjauhi) isteri-isterinya”. (HR Bukhari & Muslim). Nabi Muhammad SAW juga bersabda: “Carilah malam al-Qadar pada malam sepuluh terakhir Ramadhan”. (HR Bukhari & Muslim).

Pada malam 10 terakhir ramadhan, kita digalakkan untuk bangun melakukan Qiamullail dengan melakukan solat-solat sunat seperti solat sunat hajat, tasbih, taubat dan tahajjud dengan ikhlas dan bertekad untuk untuk memperkuatkan iman kita. Memperbanyakkan zikrullah kepada ALLAH SWT dan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW. Selain itu, kita juga digalakkan untuk bertaubat dan meminta keampunan daripada ALLAH SWT yang Maha Pengampun.

So itu, sahaja yang nak dikongsikan bersama, sebagai pedoman untuk kita bersama. Jom kita ramai2 penuhkan shopping Kompleks yang banyak buat Jualan Murah time2 raya ni.

"Hingga Jari Bertemu Keyboard Lagi"



Read more...

Friday, August 05, 2011

Ramadhan - Sahur

0 comments

Salam semua. Selamat Hari Jumaat dan Selamat Berpuasa kepada semua umat Islam yang sedang menjalankan rukun Islam ketiga. Arini aku datang awal ke pejabat dan sempat mendengar sedikit renungan pagi yang di sampaikan oleh saudara Shahrul dari Unit Latihan BSM UPSI. Renungan tersebut bertajuk "Kesilapan Kerap Muslim di Bulan Ramadhan".

Antara yang menarik perhatian aku adalah mengenai bangun sahur. Perkara pertaman, makan sahur di tengah malam kerana malas bangun. Individu yang begini terhalang dari mendapat keberkatan dan kelebihan yang ditawarkan dan bercanggah dengan sunnah Rasulullah SAW. Sahur itu sendiri dari sudut bahasa bermaksud waktu terakhir dihujung malam. Para Ulama' pula menyebut waktunya adalah 1/6 terakhir malam.

Seterusnya, adalah mengenai waktu Imsak sebagai 'lampu merah' bagi sahur. Waktu Imsak sebenarnya tidak lain hanyalah sebagai 'lampu amaran oren' yang dicadangkan oleh beberapa ulama demi mengingatkan bahawa waktu sahur sudah hampir tamat dan bukan waktu tamat untuk makan sahur. Waktu yang disepakati ulama bagi penamat sahur adalah sejurus masuk fajar sadiq iaitu subuh.

Selain itu, bersahur dengan makan dan minum sahaja tanpa ibadah lain adalah amat merugikan. Ini kerana pada waktu tersebut adalah waktu terbaik untuk beristigfar, memohon keampunanan, bertaubat dan melakukan solat2 sunat malam. Firman Allah SWT dalam surah Az-Zariyyat ayat 18 yang bermaksud " dan ketika waktu-waktu sahur itu mereka meminta ampun dan beristigfar".

Kesimpulannya, jom ramai2 bangun sahur kerana banyak kelebihannya.

p/s: jangan bagi alasan x boleh puasa sebab x bangun sahur.


"Hingga Jari Bertemu Keyboard Lagi"



Read more...